Månstorps Ängar - Demensby Vellinge

Månstorps Ängar är Sveriges första demensby i Vellinge, Västra Ingelstad. Här får människor med minnesproblematik en fri, men samtidigt trygg, boendemiljö och kan fortsätta leva livet med värdighet och bibehållet oberoende. I demensbyn finns härliga promenadstråk, vacker strandmiljö, varmvattenpool, skönhetssalong och annat som hör det goda livet till. Som på alla våra äldreboenden i Vellinge hjälper personalen på Månstorps Ängar till att aktivera och skapa glädjefyllda stunder i vardagen.

Information om säkra besök på Förenade Care Månstorps Ängar

Sveriges första demensby

Verksamheten är Sveriges första demensby och är stjärnmärkt av Svenskt Demenscentrum, vilket innebär att all personal i verksamheten är utbildad inom bemötande och hur man arbetar med personer med minnesproblematik. I byn finns 56 lägenheter som omges av butiker, skönhetssalong, bad och annat som hör ett levande centrum till. På området kan de boende röra sig fritt, vilket bidrar till en normalare vardag och i många fall mindre oro – både för de boende och deras närstående. Vellinge demensby byggdes efter framgångarna hos likande byar i Danmark och Holland. Välkommen att besöka Månstorps Ängar – Sveriges första demensby!

Leva Livet

På Månstorps Ängar sprudlar det av aktiviteter och vi är ofta ute i trädgården och omgivningarna. Förutom de dagliga aktiviteterna har vi regelbundet champagnefrukost och tema-aktiviteter vid Vingelbaren. Vid större festligheter bjuder vi in någon orkester. Vi har samarbete med utomstående arrangörer vid olika aktiviteter, som föreläsare, underhållare, föreningar, volontärer och förskola. Här finns en kommunal simbassäng där vi har bokad tid en gång per vecka. Du erbjuds regelbundet utomhusvistelse och promenader samt utflykter med Leva Livet bussen för att vidga vyerna.
I vår butik kan du bläddra i ett magasin eller hitta något gott till fredagsmyset. Salongen erbjuder frisör och enklare SPA-behandlingar och i Sinnenas rum kan du komma i en god sinnesstämning.
Utemiljön erbjuder bland annat Ängarnas trädgård, Japanska trädgården och lilla sandstranden, Café, Hönsa-trädgården och Orangeriet.
Vi jobbar efter vår värdegrund och Leva Livet-koncept som stödjer dig till en meningsfull dag utifrån dig, dina vanor, intressen och drömmar. Leva Livet-teamet arbetar med aktiviteter där varje människa och varje möte är viktigt och unikt. Du ska kunna behålla dina intressen, hitta nya intressen och erbjudas aktiviteter som skänker välbefinnande och livskvalitet, stimulans och glädje. Att delta i aktiviteter är så klart frivilligt. Närstående får gärna delta vid underhållning, utflykter, fester m.m.
Du och närstående har möjlighet att vara delaktiga i olika rådsfunktioner som mat/kostråd, boenderåd och anhörigträffar.

Vårdhundsteam

Vårt vårdhundsteam används i vård och omsorgsarbetet. Vårdhundens uppgift är att motivera och träna samt sprida glädje och entusiasm både inomhus och utomhus. Rehabiliterande insatser med vårdhund ordineras av legitimerad vårdpersonal som utbildats för denna uppgift.

Måltider & matglädje

Måltiderna är en av dagens bästa stunder för många - dofter, smaker och gemenskap. Vi serverar svensk husmanskost och bjuder även på smakupplevelser från hela världen. Helger och högtider firar vi lite extra med mat & dryck.
Frukost, lunch, middag och mellanmål serveras och ibland bakas det till kaffet. Även nattetid erbjuds något att äta eller dricka om du önskar. Du som behöver specialkost får givetvis det.
På Månstorps Ängar finns en restaurang som är öppen dagligen där kock och kökspersonal tillagar lunch och middag till oss. Du har möjlighet att äta lunch i restaurangen som även är öppen för allmänheten.

Personalteam

Vår personal omfamnar begrepp som omtanke, vänlighet och service. Vi trivs på jobbet, har kompetens och erfarenhet. Med detta skapar vi en trygg och trivsam gemenskap.
Här arbetar Leva Livet-inspiratör och team, vårdhund med förare, omvårdnadspersonal, specialistutbildade undersköterskor, gruppledare, sjuksköterskor, dagverksamhetsteam, lokalvårdare och verksamhetschef. Omvårdnadspersonal finns tillgänglig dygnet runt för dig.
Tillgång till distriktssköterska, arbetsterapeut, sjukgymnast/fysioterapeut och demenssjuksköterska.

Omsorg

Du har en kontaktperson som har lite extra ansvar för dig, dina behov och önskemål. Kontaktpersonen kan även vara en länk till dina närstående. Tillsammans sammanfattar vi detta i en genomförandeplan som regelbundet uppdateras.
Vården och omsorgen präglas av en helhetssyn på människan med grundtanken att alla har förmåga att själva välja hur de vill leva sitt liv.

Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer om hur vi har det och hur du kan få en plats på Förenade Care Månstorps Ängar.

Klicka på bilden för en digital visning av boendet. Producerad av Vellinge kommun.

Förenade Care Månstorps ängar

Månstorps Ängar

Kontakt

Jörgen Göransson
Verksamhetschef
Telefon: 040-42 59 50
E-post: jorgeng@forenadecare.com

Förenade Care Månstorps ängar
Stationsvägen 1
235 41 Vellinge

Vårängen (A) 040-42 59 64
Sommarängen (B) 040-42 59 65
Vinterängen (C) 040-42 59 67
Höstängen (D) 040-42 59 66

Gruppledare 040-42 59 51
Vårängen (A) och Höstängen (D)
Helena Anagnosti 0739-015 548
Sommarängen (B) och Vinterängen (C)
Marie Olin 0739-015 717

Sjuksköterskor
Vårängen (A) och Höstängen (D)
040-42 55 89
Sommarängen (B) och Vinterängen (C)
Susanne Olsson 040-42 58 87

Silviasyster
Barbro Carlsson 0700-19 17 83

Arbetsterapeut 040-42 57 31
Fysioterapeut 040-42 57 28

Dagverksamhet
Susanne Bergqvist och Renate Mårtensson
0739-015 719

Leva Livet inspiratörer
Marie Wirenstedt 0739-015 751
Nathalie Stahlénius 0739-015 721

Kök/Restaurang 040-42 59 59